Vouw jij het beste vliegtuig?

Een vliegtuigje vouwen, dat kunnen we allemaal. Maar kun jij ook een goed vliegtuigje vouwen? En wat maakt jouw vliegtuigje nou zo speciaal? Met jouw eigen techniek en jouw trucs maak jij misschien wel het vliegtuigje dat het aller aller verste vliegt. Dat willen wij wel zien! Met de instructies en voorbeelden hieronder kun jij aan de slag met je eigen vliegtuig. Alle kids die Spelebos bezoeken tijdens onze opening op 26 maart met hun eigen vliegend kunstwerkje, mogen gratis naar binnen! Tijdens je bezoek gaan we kijken hoe ver jouw vliegtuigje komt, en wie weet win je een van de vele prijzen. Zo verloten we onder andere:

 

- Een Intertoys cadeaubon van wel 25 euro!

- Een DippieDoe jaar abonnement van wel 49 euro!

- Pannenkoeken eten met het hele gezin, bij 't Boshuys!

- En nog veeeeeel meer, meedoen dus!

 

 

Handige Links:

Dingen die je echt moet weten:

Vouwtechniek

Het is ontzettend belangrijk om nauwkeurig te vouwen. Onnauwkeurige vouwen of losse randjes kunnen verschuiven, waardoor de luchtweerstand toeneemt. De randen moeten scherp zijn, dus oefen druk uit met je duimnagel of een liniaal en scherp de vouw naar je toe. Zo krijg je strakke randen en daardoor zit je vliegtuigje beter in elkaar.

 

Kies het juiste papier

De vliegeigenschappen van een papieren vliegtuigje worden in hoge mate bepaald door het papier waar het van gevouwen is. En welk papier je het beste kunt kiezen, hangt af van het model dat je wilt bouwen. In het algemeen zal te licht papier de stabiliteit verslechteren, en als het papier of karton te zwaar is valt je meesterwerk als een baksteen uit de lucht. De meeste fanatieke vliegtuigvouwers bevelen 80-grams A4-papier aan, dat is standaard printerpapier. Je kunt de wrijving reduceren door een iets glimmender papier te kiezen, maar dat kan wel een negatieve invloed hebben op de stabiliteit, want de delen blijven slechter aan elkaar zitten.

 

Waardoor vliegt een papieren vliegtuigje eigenlijk?

In feite vliegt het door dezelfde oorzaken als een echt vliegtuig. We beginnen dus met een basiscursus aerodynamica, een goed uitgangspunt voor het vouwen van papieren vliegtuigjes: Er zijn vier basiskrachten die een vliegtuig in de lucht beïnvloeden – ook eentje van papier: lift, voortstuwing, weerstand en zwaartekracht.Meer informatie over deze moeilijke termen vind je hier!

Ga aan de slag met jouw eigen vliegtuigje, en bezoek Spelebos helemaal gratis op 26 maart!